top of page

Κανονισμοί για οκτάμπαλο

1.   Σκοπός του παιχνιδιού

Το παιχνίδι παίζετε με δηλωμένα κτυπήματα. Για το παιχνίδι χρησιμοποιούνται μια άσπρη μπίλια και 15 αριθμημένες, από το 1 μέχρι το 15. Ο ένας παίκτης πρέπει να βάλει σε τσέπες(τρύπες) όλες τις τρύπες που έχουν αριθμό από το 1 μέχρι και 7(τις μονόχρωμες) και ο άλλος όλες τις μπίλιες που έχουν αριθμό από το 9 μέχρι και το 15(δίχρωμες). Ο παίκτης που βάζει πρώτος όλες τις μπίλιες του σε τσέπες(τρύπες), και νόμιμα την μπίλια με το αριθμό 8(μαύρη) , κερδίζει και το παιχνίδι.   

2.   Δηλωμένο χτύπημα

Οι φανερές μπίλιες και τσέπες δεν δηλώνονται υποχρεωτικά. Ο παίχτης εάν επιθυμεί, έχει το δικαίωμα να ρωτήσει για το χτύπημα που σκοπεύει να πραγματοποιήσει ο  αντίπαλος του(δηλαδή ποια μπίλια σε ποια τσέπη), αν δεν είναι βέβαιος. Σπόντες και συνδυασμοί δεν θεωρούνται προφανείς. Πρέπει να δηλωθεί η μπίλια και η τσέπη. Όταν δηλωθεί το χτύπημα, δεν είναι αναγκαίο να υποδειχτούν λεπτομέρειες όπως γωνιές, σπόντες, καραμπόλες κλπ. Αν το χτύπημα είναι φάουλ τότε οποιεσδήποτε μπίλιες μπήκαν, παραμένουν στις τσέπες ανεξαρτήτως αν ανήκουν στον εκτελεστή του χτυπήματος ή στον αντίπαλο. Το εναρκτήριο σπάσιμο δεν είναι δηλωμένο κτύπημα. Οποιοσδήποτε παίχτης εκτελεί το εναρκτήριο σπάσιμο στο οκτάμπαλο, μπορεί να εκτελεί το επόμενο κτύπημα του, εφόσον έχει νομίμως βάλει οποιαδήποτε μπίλια κατά το σπάσιμο.

3.   Διάταξη μπίλιων

Διάγραμμα 1

Οι μπίλιες στήνονται σε ένα τρίγωνο στο τραπέζι, με τη πρώτη μπίλια της διάταξης στο Foot Spot, τη μπίλια αριθμός 8(μαύρη) στο κέντρο του τριγώνου, μια δίχρωμη μπίλια στη μία πίσω γωνιά και μια μονόχρωμη στην άλλη πίσω γωνιά.(Βλέπε διάγραμμα 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.   Εναλλάξ σπάσιμο έναρξης

Στην αρχή του παιχνιδιού οι παίχτες κτυπούν ταυτόχρονα από μια μπίλια και ο πιο κοντινός στη σπόντα στο Head of Table(Βλέπε διάγραμμα 1) σπάει πρώτος. Στην διάρκεια του αγώνα οι παίχτες σπάνε εναλλάξ σε κάθε ξεχωριστό παιχνίδι.

5.   Νόμιμο σπάσιμο

Για να κάνουμε ένα νόμιμο σπάσιμο , ο παίχτης που θα σπάσει(με την άσπρη μπίλια πίσω από τη γραμμή εκκίνησης ) θα πρέπει, να βάλει μια μπίλια ή να οδηγήσει τέσσερις αριθμημένες μπίλιες στη σπόντα.

Εάν αποτύχει να κάνει νόμιμο σπάσιμο δεν είναι φάουλ αλλά ο αντίπαλος παίχτης έχει τις εξής επιλογές:

α) να δεχθεί το τραπέζι και τη θέση που έχουν οι μπίλιες και να αρχίσει τα κτυπήματα του

β) να ξαναστήσει τις μπίλιες και να σπάσει ο ίδιος                                                 

γ) να επιτρέψει στο παρανομούντα παίχτη να σπάσει ξανά

6.   Άσπρη μπίλια που μπαίνει σε τσέπη κατά το νόμιμο σπάσιμο

Εάν ένας παίχτης βάλει την άσπρη μπίλια μετά από νόμιμο σπάσιμο τότε:

α)Όλες οι μπίλιες που μπήκαν σε τσέπες μένουν στις τσέπες(εκτός από τη μπίλια με τον αριθμό 8, δες τον κανονισμό 7)

β)Είναι φάουλ

γ)Το τραπέζι είναι ανοιχτό

ΠΡΟΣΟΧΗ. Ο αντίπαλος παίχτης έχει την άσπρη μπίλια στο χέρι πίσω από την νοητή γραμμή εκκίνησης και δεν μπορεί να κτυπήσει μπίλια πίσω από αυτή τη νοητή γραμμή, εκτός και εάν χτυπήσει την άσπρη μπίλια πέραν από την νοητή γραμμή εκκίνησης και ερχόμενη πίσω χτυπήσει αριθμημένη μπίλια.

7.   Η μπίλια με τον αριθμό 8(μαύρη) , μπαίνει σε τσέπη κατά το σπάσιμο

Εάν η μπίλια με τον αριθμό 8 μπει σε τσέπη κατά το σπάσιμο, ο παίχτης που έσπασε μπορεί να ζητήσει να ξανά στηθούν οι μπίλιες για σπάσιμο, ή να στήσει την μπίλια με τον αριθμό 8 και να συνεχίσει τα κτυπήματα. Εάν ο παίχτης που σπάζει βάζει και την άσπρη μπίλια μαζί με τη μπίλια με τον αριθμό 8, ο αντίπαλος παίχτης έχει τις εξής επιλογές:

α) να ξανά στηθούν οι μπίλιες και να σπάσει

β) να στήσει τη μπίλια με τον αριθμό 8 και να αρχίσει τα κτυπήματα του με την άσπρη μπίλια στο χέρι πίσω από τη νοητή γραμμή εκκίνησης

 

8.   Αριθμημένες μπίλιες που βγαίνουν εκτός τραπεζιού κατά το σπάσιμο

Εάν ο παίχτης που εκτελεί το σπάσιμο προκαλέσει αριθμημένες μπίλιες εκτός τραπεζιού τότε αυτό είναι φάουλ και ο αντίπαλος έχει τις εξής επιλογές:

α) να αποδεχθεί το τραπέζι ως έχει και να προχωρήσει

β) να πάρει την άσπρη μπίλια στο χέρι και να ξεκινήσει τα κτυπήματα του πίσω από τη νοητή γραμμή εκκίνησης

9.   Ανοικτό τραπέζι

Το τραπέζι είναι ανοικτό όταν η επιλογή των ομάδων(κατηγορίες χρωμάτων – μονόχρωμες, δίχρωμες) δεν έχει ακόμα γίνει. Όταν το τραπέζι είναι ανοικτό, ο παίχτης είναι νόμιμο να κτυπήσει μια μονόχρωμη μπίλια για να μπει μια δίχρωμη σε τσέπη ή και το αντίθετο. Προσέξτε, το τραπέζι είναι πάντα ανοικτό μετά το σπάσιμο. Όταν το τραπέζι είναι ανοικτό, είναι νόμιμο να κτυπηθεί μια μονόχρωμη μπίλια και να μπει μια δίχρωμη ή και το αντίθετο. Όταν το τραπέζι είναι ανοικτό οποιεσδήποτε μπίλιες μπουν παράνομα σε τσέπες, παραμένουν στις τσέπες. Για τον πιο πάνω κανονισμό εξαιρείτε η μπίλια με τον αριθμό 8(μαύρη), δηλαδή αν γίνει πρώτο κτύπημα στην 8 είναι φάουλ.

10.               Επιλογή χρώματος

Η επιλογή των μονόχρωμων ή δίχρωμων μπίλιων δεν καθορίζετε με το σπάσιμο, ακόμα και αν κατά το σπάσιμο μπουν μόνο μονόχρωμες, μόνο δίχρωμες ή και από τα δύο χρώματα(ομάδες). Το τραπέζι είναι πάντα ανοικτό αμέσως μετά το σπάσιμο. Για να διαλέξει ομάδα χρώματος(κατηγορία χρώματος) ένας παίχτης, πρέπει να βάλει νόμιμα μια δηλωμένη μπίλια μετά από το σπάσιμο.    

11.               Νόμιμο κτύπημα

Σε όλα τα κτυπήματα εκτός από το σπάσιμο και όταν το τραπέζι είναι ανοικτό, ο παίχτης θα πρέπει να κτυπήσει πρώτα μία μπίλια της ομάδας του και

α) να βάλει σε τσέπη μια αριθμημένη μπίλια

β) να κάνει την άσπρη ή οποιαδήποτε άλλη μπίλια να χτυπήσει σπόντα.

Προσοχή. Είναι νόμιμο ο παίχτης να βρει τη δηλωμένη μπίλια μετά από σπόντα της άσπρης, αλλά μετά την κρούση της με την αριθμημένη,  μια αριθμημένη μπίλια πρέπει να μπει σε τσέπη ή η άσπρη μπίλια ή οποιαδήποτε άλλη αριθμημένη μπίλια να κτυπήσει σπόντα.   

12.               Παίξιμο Safety

Για λόγους τακτικής ένας παίχτης μπορεί να επιθυμεί να βάλει μια μπίλια αλλά μετά να μην συνεχίσει με το επόμενο κτύπημα. Αυτό μπορεί να γίνει αν ο παίχτης δηλώσει πριν από το κτύπημα Safety. Ένα Safety κτύπημα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του νόμιμου κτυπήματος. Εάν ο παίχτης επιθυμεί να βάλει μια μπίλια και να μην συνεχίσει δεν δηλώσει Safety πριν το κτύπημα, τότε θα πρέπει να προχωρήσει με το επόμενο κτύπημα. Οποιαδήποτε μπίλια μπει κατά τη διάρκεια κτυπήματος Safety παραμένει στην τσέπη.

13.               Το σκορ

Ένας παίχτης υποχρεούται να συνεχίζει να παίζει, μέχρις ότου αποτύχει να βάλει νόμιμα μία από τις μπίλιες της ομάδας του. Μετά που ο παίχτης έχει βάλει σε τσέπες όλες τις μπίλιες της ομάδας του, κτυπά για να βάλει και τη μπίλια με τον αριθμό 8(μαύρη).

14.               Τιμωρία του φάουλ

Ο αντίπαλος παίρνει την άσπρη μπίλια στο χέρι. Αυτό σημαίνει ότι ο παίχτης δικαιούται να βάλει την άσπρη μπίλια σε όποιο σημείο θέλει στο τραπέζι. Δεν είναι υπόχρεος να τοποθετήσει την άσπρη μπίλια πίσω από την νοητή γραμμή εκκίνησης, παρά μόνο μετά από σπάσιμο. Αυτός ο κανόνας αποτρέπει κάποιο παίχτη να κάνει εσκεμμένα φάουλ, κάτι που θα μπορούσε να θέσει τον αντίπαλο του σε δύσκολη θέση. Με την άσπρη μπίλια στο χέρι ο παίχτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το χέρι του ή οποιοδήποτε σημείο της στέκας συμπεριλαμβανομένου και του Tip, για να τοποθετήσει την άσπρη μπίλια. Καθώς βάζει την άσπρη στη θέση της οποιοδήποτε κτύπημα(με την στέκα) που θα κινήσει την άσπρη μπίλια θα είναι φάουλ εκτός αν είναι νόμιμο κτύπημα(σύμφωνα με τον κανονισμό 11).

15.               Συνδυασμένα κτυπήματα

Τα συνδυασμένα κτυπήματα επιτρέπονται. Η μπίλια με τον αριθμό 8(μαύρη) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη μπίλια στο συνδυασμό, εκτός και αν το τραπέζι είναι ανοικτό.

16.               Μπίλιες που μπαίνουν σε τσέπες παράνομα

Μια αριθμημένη μπίλια θεωρείται ότι μπήκε παράνομα όταν,

α) η αριθμημένη μπίλια μπει σε τσέπη με το ίδιο κτύπημα που έγινε φάουλ

β) η δηλωμένη μπίλια δε μπήκε στην προκαθορισμένη τσέπη

γ) πριν από το κτύπημα έχει δηλωθεί Safety.

Οι μπίλιες που μπήκαν παράνομα παραμένουν στις τσέπες.

17.               Αριθμημένες μπίλιες που βγαίνουν εκτός τραπεζιού

Εάν οποιαδήποτε αριθμημένη μπίλια βγει έξω από το τραπέζι είναι χάσιμο της σειράς του παίχτη και φάουλ. Σε περίπτωση που έξω από το τραπέζι βγει η μπίλια με τον αριθμό 8(μαύρη), ο παίχτης που προκάλεσε αυτό με το κτύπημα του, χάνει το παιχνίδι. Οποιεσδήποτε μπίλιες βγήκαν εκτός τραπεζιού τότε αυτές στήνονται όπως είναι η αύξουσα αριθμητική σειρά ξεκινώντας από την κορυφή του τριγώνου(foot string) και προχωρώντας προς την πίσω σπόντα(foot rail).

 

18.               Παίξιμο μπίλιας νούμερο 8(μαύρη)

Όταν ο παίχτης παίζει πάνω στην μπίλια με τον αριθμό 8(μαύρη), βάλει την άσπρη ή κάνει άλλο φάουλ δε χάνει το παιχνίδι, εκτός και εάν κάνει το φάουλ ή βάλει και την άσπρη μπίλια καθώς μπαίνει η μπίλια αριθμός 8(μαύρη) ή αν η μπίλια αριθμός 8(μαύρη) βγει εκτός τραπεζιού.  Προσοχή δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί συνδυασμένο κτύπημα για να μπει νόμιμα η μπίλια αριθμός 8(μαύρη).

19.               Χάσιμο παιχνιδιού

Ένας παίχτης χάνει το παιχνίδι εάν κάνει μια από τις πιο κάτω παραβάσεις.

1)    Φάουλ ενώ ταυτόχρονα βάζει την μπίλια αριθμός 8(μαύρη)

2)     Βάλει σε τσέπη την μπίλια αριθμός 8(μαύρη) με στεκιά στις αριθμημένες μπίλιες του

3)    Βγάλει την μπίλια αριθμός 8(μαύρη) σε οποιοδήποτε στάδιο του παιχνιδιού έξω από το τραπέζι

4)    Βάλει την μπίλια αριθμός 8(μαύρη) σε άλλη τσέπη από αυτή που έχει δηλώσει

5)    Βάλει την μπίλια αριθμός 8(μαύρη) σε τσέπη όταν δεν είναι νόμιμη μπίλια

Προσοχή. Όλες οι παραβάσεις πρέπει να δηλώνονται πριν εκδηλωθεί το επόμενο κτύπημα, διαφορετικά θα θεωρείται ότι δεν έγινε καμιά παράβαση.

20.               Παιχνίδι σε αδιέξοδο

Εάν μετά από τρεις γύρους του κάθε παίχτη, δηλαδή συνολικά έξι γύρους στον αγώνα, δεν μετακινηθεί καμιά μπίλια(δηλαδή και οι δύο παίχτες έχουν παίξει από τρεις φορές χωρίς να κτυπήσουν κάποια αριθμημένη μπίλια τους) τότε το παιχνίδι θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι μπίλιες στην συνέχεια πρέπει να ξανά στηθούν για σπάσιμο και αυτός που έσπασε στον προηγούμενο παιχνίδι θα σπάσει ξανά.  

Προσοχή. Τρία συνεχόμενα φάουλ από ένα παίχτη δεν είναι χάσιμο παιχνιδιού

21.               Αριθμημένη μπίλια που είναι κολλημένη σε σπόντα(πλευρά) ή στην άσπρη

  Προσοχή. Για την ευκολότερη κατανόηση αυτού του κανόνα όπου αναγράφεται η λέξη σπόντα σημαίνει πλευρά διότι το τραπέζι έχει 6 σπόντες και 4 πλευρές.

Αυτός ο κανόνας αφορά την περίπτωση που μπίλια που πρόκειται να κτυπηθεί είναι κολλημένη στην σπόντα(πλευρά) ή στην ίδια την άσπρη μπίλια. Εφόσον η άσπρη μπίλια κτυπήσει την κολλημένη μπίλια τότε θα πρέπει να συμβεί ένα από τα πιο κάτω για να μην είναι φάουλ.

α) να μπει σε τσέπη αριθμημένη μπίλια

β) η άσπρη μπίλια να κτυπήσει σπόντα(μπορεί να είναι και η σπόντα στην οποία η αριθμημένη μπίλια ήταν κολλημένη

γ) η κολλημένη μπίλια να κτυπήσει κάποια σπόντα(πλευρά). Όχι απλώς να φύγει από την σπόντα(πλευρά) πάνω στη οποία ήταν κολλημένη.

δ) κάποια άλλη αριθμημένη μπίλια να κτυπήσει σε άλλη σπόντα(πλευρά). Όχι σε αυτή όπου ήταν κολλημένη προηγουμένως.

22.               Νόμιμο κτύπημα άσπρης

Για να είναι νόμιμο το κτύπημα της άσπρης μπίλιας, το κτύπημα πρέπει να γίνεται με το Tip. Διαφορετικά το κτύπημα θεωρείται φάουλ.

23.               Άσπρη μπίλια κατά το σπάσιμο

Το σπάσιμο γίνεται τοποθετώντας την άσπρη μπίλια πίσω από τη νοητή γραμμή εκκίνησης. Οι μπίλιες είναι διατεταγμένες σύμφωνα με τον κανονισμό 3. Στο σπάσιμο έναρξης το παιχνίδι θεωρείται όταν η άσπρη μπίλια κτυπηθεί από τι Tip και περάσει την νοητή γραμμή εκκίνησης(head string)

24.               Παρεμβολή στην άσπρη μπίλια κατά το σπάσιμο

Όταν η άσπρη μπίλια κτυπηθεί και περάσει τη νοητή γραμμή εκκίνησης(head string), αν πριν κτυπήσει τις διατεταγμένες μπίλιες ο παίχτης την σταματήσει ή με οποιοδήποτε τρόπο αλλάξει την πορεία της τότε αυτό είναι φάουλ και χάσιμο σειράς. Ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να πάρει την άσπρη μπίλια στο χέρι πίσω από τη νοητή γραμμή εκκίνησης ή να τη δώσει στον αντίπαλο πίσω από τη νοητή γραμμή.

Προσοχή. Πρέπει να δίνεται προειδοποίηση ότι δεύτερη παράβαση θα έχει ως αποτέλεσμα το χάσιμο του αγώνα(νοείται μεταξύ των δύο παιχτών).

25.               Πότε η μπίλια θεωρείται ότι μπήκε

Μια μπίλια θεωρείται ότι μπήκε εφόσον μπει στη τσέπη και μείνει εκεί. Μια μπίλια που μπαίνει σε τσέπη και ξανά βγαίνει δε θεωρείται ότι μπήκε.

26.               Πόδι στο πάτωμα

Κατά το κτύπημα τουλάχιστο το ένα πόδι του παίχτη πρέπει να αγγίζει το πάτωμα, διαφορετικά είναι φάουλ.

27.               Συμπλήρωση κτυπήματος

Ένα κτύπημα δεν συμπληρώνεται(δηλαδή δεν τελειώνει) μέχρι που όλες οι μπίλιες πάνω στο τραπέζι σταματήσουν να κινούνται(μπίλια η οποία γυρίζει θεωρείται ότι κινείται).

28.               Κτύπημα ενώ οι μπίλιες κινούνται

Εάν πραγματοποιηθεί κτύπημα ενώ οι μπίλιες κινούνται θεωρείται φάουλ(μπίλια η οποία γυρίζει θεωρείται ότι κινείται)

29.               Άσπρη μπίλια κτυπά αριθμημένη μπίλια

Μετά από κτύπημα εάν η άσπρη μπίλια δεν έρθει σε επαφή με μια νόμιμη μπίλια(δηλαδή μπίλια της ομάδας χρώματος που ανήκει στον παίχτη που κάνει το κτύπημα), θεωρείται φάουλ. Όταν η άσπρη είναι κολλημένη σε αριθμημένη μπίλια της ομάδας χρώματος του παίχτη που δεν παίζει εκείνη την στιγμή και το κτύπημα γίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν θεωρείται ότι ο παίχτης έχει κτυπήσει μπίλια του δικού του χρώματος(δηλαδή αυτή που ήταν κολλημένη με την άσπρη μπίλια).

30.               Φάουλ αγγίζοντας κάποια μπίλια

Αν κάποιος παίχτης κτυπήσει, αγγίξει ή με οποιοδήποτε τρόπο(σώμα, ρούχο, τεμπεσίρι, γέφυρα, στέκα) έρθει σε επαφή με την άσπρη μπίλια ή οποιαδήποτε άλλη μπίλια πάνω στο τραπέζι, εκτός από το Tip κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης νόμιμου κτυπήματος, αυτό θεωρείται φάουλ. Σε οποιοδήποτε αγώνα που υπάρχει διαιτητής τότε οποιαδήποτε μπίλια μετακινηθεί θα επιστρέφεται όσο πιο κοντά γίνεται από τη θέση που είχε πριν συμβεί αυτό, κατά την απόλυτη κρίση του διαιτητή. Ο εισερχόμενος στο τραπέζι παίχτης που έχει σειρά να παίξει, δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στην επανατοποθέτηση της μπίλιας.

31.               Φάουλ κατά την τοποθέτηση

Όταν ο παίχτης έχει την άσπρη μπίλια στο χέρι και ενώ τη τοποθετεί μετακινηθεί ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο αγγίξει κάποια άλλη μπίλια, αυτό θεωρείται φάουλ.

32.               Φάουλ με διπλό κτύπημα

Αν η άσπρη μπίλια αγγίζει την αριθμημένη μπίλια που πρόκειται να κτυπηθεί, ο παίχτης μπορεί να παίξει προς την κατεύθυνση της με την προϋπόθεση ότι γίνεται κανονικό κτύπημα. Αν η στέκα κτυπήσει την άσπρη μπίλια πάνω από μια φορά ή διατηρήσει επαφή με την άσπρη μπίλια κατά ή μετά που η άσπρη μπίλια κτυπήσει την αριθμημένη μπίλια τότε θεωρείται φάουλ.

33.               Σπρωχτώ κτύπημα     

Αν η άσπρη μπίλια σπρωχθεί από το Tip θεωρείται φάουλ. Αν δηλαδή το Tip διατηρήσει επαφή με την άσπρη μπίλια πέραν της αναγκαίας χρονικής στιγμής που απαιτείται για το κτύπημα.

34.               Άσπρη μπίλια αναπηδά πάνω από αριθμημένη μπίλια

Θεωρείται νόμιμο κτύπημα να προκαλέσεις την άσπρη μπίλια να αναπηδήσει πάνω από οποιαδήποτε αριθμημένη μπίλια νοουμένου ότι το κτύπημα γίνεται από πάνω προς τα κάτω(δηλαδή εάν η στέκα είναι ψηλά και κτυπά προς τα κάτω την άσπρη μπίλια και η αναπήδηση προκληθεί από το τραπέζι). Αν ο παίχτης επιχειρήσει να κάνει την άσπρη μπίλια να αναπηδήσει κτυπώντας την από κάτω(δηλαδή κάτω από τη μέση της άσπρης μπίλιας) αυτό θεωρείται φάουλ.

35.               Μπίλιες που βγαίνουν έξω από το τραπέζι

Αν κάποια μπίλια βγει εκτός τραπεζιού αλλά σταματήσει πάνω στη γύρω επιφάνεια του, τότε θεωρείται ότι βγήκε εκτός τραπεζιού. Αν όμως η μπίλια βγει εκτός τραπεζιού αλλά επιστρέψει στην επιφάνεια του από μόνη της, χωρίς να αγγίξει οτιδήποτε που δεν είναι μέρος του τραπεζιού(δηλαδή τεμπεσίρι, φωτιστικό) τότε δε θεωρείται φάουλ. Νοείται ότι αν αγγίξει οτιδήποτε και επιστρέψει, θεωρείται ότι βγήκε εκτός τραπεζιού. Αυτό είναι φάουλ και τίθενται σε εφαρμογή οι πρόνοιες του κανονισμού 17.

36.               Ειδικό σκόπιμο φάουλ

Η άσπρη μπίλια πάντοτε κτυπιέται με το Tip. Αν παίχτης την κτυπήσει με οτιδήποτε άλλο εκτός από το Tip αυτό θεωρείται φάουλ. Αν ο διαιτητής θεωρήσει ότι το κτύπημα αυτό έγινε σκόπιμα, τότε προειδοποιεί τον παίχτη και αν αυτό επαναληφθεί, θα σημαίνει και χάσιμο του αγώνα(νοείται μεταξύ των δύο παιχτών).

37.               Μπίλιες που πέφτουν στις τσέπες ή κινούνται από μόνες τους

Αν κάποια μπίλια μετακινηθεί από μόνη της τότε θα μείνει στη θέση που έχει πάρει και το παιχνίδι συνεχίζεται. Αν μια μπίλια είναι «κρεμασμένη» στο χείλος της τσέπης πέσει στην τσέπη μετά που ήταν ακίνητη για 5 δευτερόλεπτα τότε θα ξανά στηθεί όσο πιο κοντά στην τσέπη που είχε πριν πέσει και το παιχνίδι συνεχίζεται.

Αν κάποια μπίλια πέσει στην τσέπη από μόνη της καθώς κάποιος παίχτης πρόκειται να την κτυπήσει με αποτέλεσμα η άσπρη μπίλια περάσει από εκείνο το σημείο χωρίς να την κτυπήσει, τότε η άσπρη και η αριθμημένη μπίλια τοποθετούνται όσο πιο κοντά γίνεται στα σημεία που βρίσκονταν πριν από το κτύπημα και ο παίχτης μπορεί να παίξει ξανά. Αν άλλες αριθμημένες μπίλιες μετακινηθούν κατά το κτύπημα αυτό, τότε θα τοποθετηθούν και αυτές όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο που κατείχαν προηγουμένως. Νοείται ότι οποιαδήποτε επανατοποθέτηση μπίλιας γίνεται κατά την απόλυτη κρίση του διαιτητή.

38.               Μπίλιες που στήνονται

Όταν πρόκειται να στηθούν μπίλιες τότε αυτό γίνεται ως ακολούθως:

1)    Αν πρόκειται για μια μπίλια τότε αυτή τοποθετείται  στην κορυφή του τριγώνου(foot spot)

2)    Αν είναι περισσότερες τότε μπαίνουν με αύξοντα αριθμό από την κορυφή του τριγώνου(foot spot) σε ευθεία προς την πίσω σπόντα(foot rail)

Όταν υπάρχουν άλλες μπίλιες σε αυτή την ευθεία τότε οι μπίλιες που θα στηθούν θα τοποθετηθούν επί αυτής της ευθείας(Long string) όσο πιο κοντά γίνεται προς την κορυφή του τριγώνου(foot spot) και οι μπίλιες που τυχόν να εμποδίζουν. Αν είναι η άσπρη μπίλια που εμποδίζει, τότε οι μπίλιες που θα επανατοποθετηθούν δεν πρέπει να την αγγίζουν.

Αν δεν υπάρχει χώρος για να επανατοποθετηθούν όλες οι μπίλιες προς την πίσω σπόντα, τότε θα στήνονται μπροστά από την κορυφή του τριγώνου(foot spot) πάλι με τον ίδιο τρόπο που αναφέρεται πιο πάνω προς το κεντρικό σημείο του τραπεζιού(centre spot), με την μπίλια που έχει τον πιο χαμηλό αριθμό να τοποθετείται πιο κοντά στην κορυφή του τριγώνου(foot spot). Νοείται ότι η τοποθέτηση των μπαλών γίνεται από τον διαιτητή.

 

39.               Μπίλιες που μετακινούνται χωρίς να ευθύνεται ο παίχτης

Αν μπίλια/ες μετακινηθεί/ούν χωρίς να ευθύνεται ο παίχτης(κάποιος τον έσπρωξε, σεισμός κλπ.) τότε ο διαιτητής θα την επανατοποθετήσει όσο πιο κοντά γίνεται από τη θέση που είχε προηγουμένως και το παιχνίδι συνεχίζεται με το παίχτη που θα έπαιζε πριν συμβεί αυτό. Αν αυτή η επανατοποθέτηση είναι αδύνατη τότε το παιχνίδι παίζεται ξανά και σπάζει αυτός που έσπασε όταν ξεκίνησε.

40.               Παράνομη επέμβαση

Αν ο παίχτης που δεν παίζει ενοχλεί τον αντίπαλο του ή επεμβαίνει στο κτύπημα του ή αν αυτό γίνεται από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ομάδας του τότε αυτό είναι παράνομη επέμβαση και θεωρείται φάουλ.

Συμβουλές στους διαγωνιζόμενους παίχτες που δίδονται από άλλα μέλη της ομάδας ή από παρευρισκόμενους, θεωρείται παράνομη επέμβαση και είναι φάουλ. Συμβουλές μπορεί να ανταλλάζονται μόνο μεταξύ των συμπαιχτών κατά τη διάρκεια διπλού παιχνιδιού(δηλαδή στο 2 εναντίων 2)

41.               Συσκευές

Οι παίχτες που διαγωνίζονται δεν επιτρέπεται α χρησιμοποιούν οποιασδήποτε μορφής συσκευής ή αντικείμενο για να μετρήσουν αν η άσπρη μπίλια ή οποιαδήποτε άλλη μπίλια μπορεί να περάσει από κάποιο κενό. Μόνο η στέκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βοήθημα για μέτρηση κενών ή αποστάσεων, εφόσον κρατιέται με το χέρι. Παράβαση αυτού του κανονισμού θεωρείται φάουλ και αντιαθλητική συμπεριφορά. 

42.               Σημάνσεις

Αν κάποιος παίχτης τοποθετεί σημάδια στο τραπέζι για να βοηθήσει την εκτέλεση του κτυπήματος του, τότε θεωρείται φάουλ εκτός και εάν αυτά αφαιρεθούν πριν από το κτύπημα.

bottom of page